IZRAEL

IZRAEL

DOKUMENTY

PASZPORT – ważny co najmniej 6 miesiące od daty powrotu, paszport nie może zawierać pieczątek m.in. libańskich, libijskich i syryjskich. Zgodnie z polsko-izraelską umową o ruchu bezwizowym obywatele polscy od 2000r. nie potrzebują wiz. Podczas odprawy po przylocie otrzymują Państwo wizę, którą należy zachować do końca pobytu w Izraelu.

ODPRAWA PASZPORTOWA

Przy wjeździe do Izraela, Izraelskie służby graniczne przeprowadzają krótkie rozmowy na temat celu
i charakteru podróży. Służba graniczna ma prawo przeszukać bagaż. Władze graniczne mogą odmówić prawa wjazdu do Izraela osobom, co do których powzięły podejrzenia, że faktyczny cel ich przyjazdu jest inny niż deklarowany, jak również osobom, które przebywały poprzednio w Izraelu bez ważnej wizy pobytowej. Nie są również wpuszczane osoby, których krewni przebywają w Izraelu nielegalnie.

WALUTA

Nowy szekel izraelski – Większość mieszkańców Izraela woli posługiwać się dolarami – Nie ma więc potrzeby wymieniania waluty. Praktycznie we wszystkich sklepach i punktach usługowych można płacić dolarami. Reszta zostanie wydana w szeklach. Z tego powodu, radzimy zabierać z Polski dolary o niewielkich nominałach, aby uniknąć później zbędnego rozmieniania ich na walutę izraelską.

POGODA

Ziemia Święta ma tylko dwie pory roku: susza (lato) i deszczowa (zima). Pora zimowa rozpoczyna się w październiku i trwa do kwietnia.

ZWYCZAJE I WAŻNE INFORMACJE:

  • W soboty, czyli żydowski szabat, wszystkie sklepy, biura i lokale rozrywkowe w Izraelu są nieczynne. Szabat zaczyna się po zachodzie słońca w piątek i kończy w sobotę po zachodzie słońca. W tym czasie bardzo trudno kupić cokolwiek do jedzenia czy wymienić pieniądze.
  • Przyjeżdżając do Izraela należy przestawić zegarki o +1h względem czasu w Polsce.
  • Zabronione jest wywożenie chronionych gatunków roślin i zwierząt oraz przedmiotów z nich wykonanych, które umieszczone są na liście Konwencji Waszyngtońskiej CITES.
  • Na wszystkie towary i usługi nałożony jest podatek o wartości 17%, i jest on wliczony w cenę towaru. W przypadku zakupu towarów o wartości pow. 100USD- możliwy zwrot podatku na lotnisku. ok 15%
  • TELEFONY: Orientacyjnie minuta rozmowy z telefonu komórkowego do Polski kosztuje ok. 11 PLN.
  • Osoby pełnoletnie mogą wwieźć 1 l alkoholu wysokoprocentowego i 2 l wina oraz 200 szt. Papierosów.

KUCHNIA

Dzisiejsza kuchnia izraelska stanowi mieszankę wielu kuchni świata. Jest smaczna, prosta, sycąca, a dzięki wielu sałatkom także lekka i zdrowa.

W tradycyjnej kuchni żydowskiej obowiązuje zasada koszerności – preferuje się ryby, ale tylko takie z płetwami i łuskami. Rzeźnik ubijający tusze zwierząt musi to robić w specjalny sposób, odpowiednim nożem.

Izraelczycy zajadają się chlebami pita wypełnionymi falafelami (smażone kulki ze zmielonych nasion strączkowych), fulem (czosnkowe puree z fasoli i bobu), szoarmą (grillowane kawałki mięsa), czy hummusem (gęsta pasta z ciecierzycy). Do perfekcji opanowali sztukę komponowania i podawania sałatek, których zjadają ogromne ilości.

Dla turystów przyrządza się rybę św. Piotra pochodzącą z Jeziora Galilejskiego. Ze względu na uciążliwe i liczne ości Izraelczycy jedzą ją niechętnie, za to Europejczycy cenią za delikatne, kruche i smaczne mięso. Taką rybę podaje się z limonką, cytryną i chlebem pita.

Z restauracji izraelskich wydobywa się często wyraźny, pobudzający apetyt zapach smażonej cebuli i czosnku z domieszką kminku, goździków, orientalnej gałki muszkatołowej, szafranu i rozgrzanego miodu.

«