WŁOCHY

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport

WALUTA – EURO
We Włoszech używa się Euro. Należy zaopatrzyć się w drobne euro – potrzebne na ofiarę dla Księży, czy sanktuariów. Często po sanktuarium oprowadzają nas Polscy księża lub siostry zakonne – przyjęte jest, że zbiera się od pielgrzymów ok 1 euro na osobę jako ofiarę na sanktuarium.

GNIAZDKA ELEKTRYCZNE
Włosi są jednym z niewielu państw Unii, które oficjalnie nie stosują standardów CENELEC. Zazwyczaj we Włoszech występują specyficzne gniazdka z 3 dziurkami w jednym rzędzie, w środku uziemienie.
Generalnie nasze małe wtyczki, z cienkimi bolcami, bez uziemienia, standardu tzw. wtyczka Euro pasują do tamtejszych mniejszych gniazdek.
Większe wtyczki, z grubszymi bolcami CEE 7/17 (bez uziemienia), czy CEE 7/7 (z uziemieniem) wejdą tylko do europejskich gniazdek. (na zdjęciu – środkowa i prawa)

POGODA
Włoski klimat jest bardzo przyjemny – lata są ciepłe i suche, a zimy wilgotne i łagodne. Typowy klimat śródziemnomorski nie występuje w centrum kraju ani w okolicach terenów górskich a jedynie na wąskim pasie wybrzeża. Zwłaszcza na południu lata są bardzo gorące, zatem jeżeli źle znoszą Państwo zbyt duże upały, radzimy unikać pobytu na południu kraju w lipcu oraz sierpniu. Pełnią lata mogą się Państwo jednak cieszyć również przed lub po sezonie (maj, czerwiec, wrzesień, październik), gdy temperatury są bardzo przyjemne. Zimy we Włoszech są raczej ciepłe, głównie na południe od Rzymu, natomiast dość chłodne w centrum kraju lub w górach.

KUCHNIA

Wielowiekowa tradycyjna kulinarna, kultura gotowania oraz położenie geograficzne, które sprzyja rolnictwu, sprawiły, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata.Kuchnię włoską cechuje dbałość o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań.Dania kuchni włoskiej są lekkostrawne i przyrządzone z naturalnych składników, a to z kolei sprawia, że tutejsza kuchnia należy do jednej z najbardziej zdrowych w świecie. Nic więc dziwnego, że Włosi pod względem długości życia znajdują się na drugim miejscu w Europie.Prawdopodobnie najbardziej znanym włoskim daniem jest wywodząca się z Neapolu pizza. Bolonia słynie ze spaghetti bolognese. Słynny włoski makaron w postaci długich, cienkich nitek z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Jednak różnego rodzaju pasty to nie tylko domena Bolonii. Wyjątkowe spaghetti podawane jest także ze szpinakiem, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza, mięsem, pomidorami, bakłażanami, Pesto i na setki innych sposobów. Innym słynnym włoskim daniem jest lasagne. W ten sposób nazywana jest nie tylko sama potrawa, ale także płaty makaronu, dostępne w sklepach. Lasagne po bolońsku to płaty makaronu przekładane mielonym mięsem z sosem pomidorowym i z zapiekanym serem Mozzarella. Jest także wegeteriańska odmiana lasagne.Region Emilia-Romania znany jest z przepysznych tortellini. To niewielkie pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu.Wykorzystywana do wielu potraw i sałat Mozzarella wytwarzana jest w Kampanii, na południu Włoch. Według oryginalnej włoskiej receptury do przygotowania Mozzarelli niezbędne jest mleko z czarnych bawolic.Do najbardziej znanych włoskich serów należy też Gorgonzola. Jest to miękki, dojrzewający ser pleśniowy, który pochodzi z Lombardii na północy Włoch.Południe Włoch słynie ze znakomitej oliwy extra vergine. Podobnie jak w pozostałych nadmorskich regionach także tutaj cenione są ryby i owoce morza oraz szczególnie sardynki, często podawane z różnego rodzaju sosami. Na uwagę zasługują tutejsze pomidory – nasycone słońcem mają jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Z dań mięsnych ceniona jest soczysta baranina z rozmarynem i tymiankiem.

«