BIURO PIELGRZYMKOWE

Szanowny Pielgrzymie !

Poniżej umieściliśmy informacje o Krajach do których pielgrzymujemy. Znajdziecie tam ogólne informacje o walucie, dowodach tożsamości, menu, klimacie. Mamy nadzieję, że te informacje pomogą Wam się dobrze przygotować do wyjazdu.

Pamiętajcie, że prócz przygotowania metodycznego bardzo ważne jest również przygotowanie duchowe przed pielgrzymką…

___________________________________________________________________________________________________________________

ZIEMIA ŚWIĘTA

IZRAEL

DOKUMENTY

PASZPORT – ważny co najmniej 6 miesiące od daty powrotu,  paszport nie może zawierać pieczątek m.in. libańskich, libijskich i syryjskich. Zgodnie z polsko-izraelską umową o ruchu bezwizowym obywatele polscy od 2000r. nie potrzebują wiz.  Podczas odprawy po przylocie otrzymują Państwo wizę, którą należy zachować do końca pobytu w Izraelu.

ODPRAWA PASZPORTOWA

Przy wjeździe do Izraela, Izraelskie służby graniczne przeprowadzają krótkie rozmowy na temat celu
i charakteru podróży. Służba graniczna ma prawo przeszukać bagaż. Władze graniczne mogą odmówić prawa wjazdu do Izraela osobom, co do których powzięły podejrzenia, że faktyczny cel ich przyjazdu jest inny niż deklarowany, jak również osobom, które przebywały poprzednio w Izraelu bez ważnej wizy pobytowej. Nie są również wpuszczane osoby, których krewni przebywają w Izraelu nielegalnie.

WALUTA

Nowy szekel izraelski – Większość mieszkańców Izraela woli posługiwać się dolarami – Nie ma więc potrzeby wymieniania waluty.  Praktycznie we wszystkich sklepach i punktach usługowych można płacić dolarami. Reszta zostanie wydana w szeklach.  Z tego powodu, radzimy zabierać z Polski dolary o niewielkich nominałach,  aby uniknąć później zbędnego rozmieniania ich na walutę izraelską.

POGODA

Ziemia Święta ma tylko dwie pory roku: susza (lato) i deszczowa (zima). Pora zimowa rozpoczyna się w październiku i trwa do kwietnia.

ZWYCZAJE I WAŻNE INFORMACJE:

  • W soboty, czyli żydowski szabat, wszystkie sklepy, biura i lokale rozrywkowe w Izraelu są nieczynne. Szabat zaczyna się po zachodzie słońca w piątek i kończy w sobotę po zachodzie słońca. W tym czasie bardzo trudno kupić cokolwiek do jedzenia czy wymienić pieniądze.
  • Przyjeżdżając do Izraela należy przestawić zegarki o +1h względem czasu w Polsce.
  • Zabronione jest wywożenie chronionych gatunków roślin i zwierząt oraz przedmiotów z nich wykonanych, które umieszczone są na liście Konwencji Waszyngtońskiej CITES.
  • Na wszystkie towary i usługi nałożony jest podatek o wartości 17%, i jest on wliczony w cenę towaru. W przypadku zakupu towarów o wartości pow. 100USD- możliwy zwrot podatku na lotnisku. ok 15%
  • TELEFONY: Orientacyjnie minuta rozmowy z telefonu komórkowego do Polski kosztuje ok. 11 PLN.
  • Osoby pełnoletnie mogą wwieźć 1 l alkoholu wysokoprocentowego i 2 l wina oraz 200 szt. Papierosów.

KUCHNIA

Dzisiejsza kuchnia izraelska stanowi mieszankę wielu kuchni świata. Jest smaczna, prosta, sycąca, a dzięki wielu sałatkom także lekka i zdrowa.

W tradycyjnej kuchni żydowskiej obowiązuje zasada koszerności – preferuje się ryby, ale tylko takie z płetwami i łuskami. Rzeźnik ubijający tusze zwierząt musi to robić w specjalny sposób, odpowiednim nożem.

Izraelczycy zajadają się chlebami pita wypełnionymi falafelami (smażone kulki ze zmielonych nasion strączkowych), fulem (czosnkowe puree z fasoli i bobu), szoarmą (grillowane kawałki mięsa), czy hummusem (gęsta pasta z ciecierzycy). Do perfekcji opanowali sztukę komponowania i podawania sałatek, których zjadają ogromne ilości.

Dla turystów przyrządza się rybę św. Piotra pochodzącą z Jeziora Galilejskiego. Ze względu na uciążliwe i liczne ości Izraelczycy jedzą ją niechętnie, za to Europejczycy cenią za delikatne, kruche i smaczne mięso. Taką rybę podaje się z limonką, cytryną i chlebem pita.

Z restauracji izraelskich wydobywa się często wyraźny, pobudzający apetyt zapach smażonej cebuli i czosnku z domieszką kminku, goździków, orientalnej gałki muszkatołowej, szafranu i rozgrzanego miodu.

___________________________________________________________________________________________________________________

WŁOCHY

 

WŁOCHY

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport

WALUTA – EURO
                We Włoszech używa się Euro. Należy zaopatrzyć się w drobne euro – potrzebne na ofiarę dla Księży, czy sanktuariów. Często po sanktuarium oprowadzają nas Polscy księża lub siostry zakonne – przyjęte jest, że zbiera się od pielgrzymów ok 1 euro na osobę jako ofiarę na sanktuarium.

GNIAZDKA ELEKTRYCZNE
Włosi są jednym z niewielu państw Unii, które oficjalnie nie stosują standardów CENELEC.  Zazwyczaj we Włoszech występują specyficzne gniazdka  z 3 dziurkami w jednym rzędzie, w środku uziemienie.
Generalnie nasze małe wtyczki, z cienkimi bolcami, bez uziemienia, standardu tzw. wtyczka Euro pasują do tamtejszych mniejszych gniazdek.
Większe wtyczki, z grubszymi bolcami CEE 7/17 (bez uziemienia), czy CEE 7/7 (z uziemieniem) wejdą tylko do europejskich gniazdek. (na zdjęciu – środkowa i prawa)

POGODA
Włoski klimat jest bardzo przyjemny – lata są ciepłe i suche, a zimy wilgotne i łagodne. Typowy klimat śródziemnomorski nie występuje w centrum kraju ani w okolicach terenów górskich a jedynie na wąskim pasie wybrzeża. Zwłaszcza na południu lata są bardzo gorące, zatem jeżeli źle znoszą Państwo zbyt duże upały, radzimy unikać pobytu na południu kraju w lipcu oraz sierpniu. Pełnią lata mogą się Państwo jednak cieszyć również przed lub po sezonie (maj, czerwiec, wrzesień, październik), gdy temperatury są bardzo przyjemne. Zimy we Włoszech są raczej ciepłe, głównie na południe od Rzymu, natomiast dość chłodne w centrum kraju lub w górach.

KUCHNIA

Wielowiekowa tradycyjna kulinarna, kultura gotowania oraz położenie geograficzne, które sprzyja rolnictwu, sprawiły, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata.Kuchnię włoską cechuje dbałość o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań.Dania kuchni włoskiej są lekkostrawne i przyrządzone z naturalnych składników, a to z kolei sprawia, że tutejsza kuchnia należy do jednej z najbardziej zdrowych w świecie. Nic więc dziwnego, że Włosi pod względem długości życia znajdują się na drugim miejscu w Europie.Prawdopodobnie najbardziej znanym włoskim daniem jest wywodząca się z Neapolu pizza. Bolonia słynie ze spaghetti bolognese. Słynny włoski makaron w postaci długich, cienkich nitek z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Jednak różnego rodzaju pasty to nie tylko domena Bolonii. Wyjątkowe spaghetti podawane jest także ze szpinakiem, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza, mięsem, pomidorami, bakłażanami, Pesto i na setki innych sposobów. Innym słynnym włoskim daniem jest lasagne. W ten sposób nazywana jest nie tylko sama potrawa, ale także płaty makaronu, dostępne w sklepach. Lasagne po bolońsku to płaty makaronu przekładane mielonym mięsem z sosem pomidorowym i z zapiekanym serem Mozzarella. Jest także wegeteriańska odmiana lasagne.Region Emilia-Romania znany jest z przepysznych tortellini. To niewielkie pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu.Wykorzystywana do wielu potraw i sałat Mozzarella wytwarzana jest w Kampanii, na południu Włoch. Według oryginalnej włoskiej receptury do przygotowania Mozzarelli niezbędne jest mleko z czarnych bawolic.Do najbardziej znanych włoskich serów należy też Gorgonzola. Jest to miękki, dojrzewający ser pleśniowy, który pochodzi z Lombardii na północy Włoch.Południe Włoch słynie ze znakomitej oliwy extra vergine. Podobnie jak w pozostałych nadmorskich regionach także tutaj cenione są ryby i owoce morza oraz szczególnie sardynki, często podawane z różnego rodzaju sosami. Na uwagę zasługują tutejsze pomidory – nasycone słońcem mają jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Z dań mięsnych ceniona jest soczysta baranina z rozmarynem i tymiankiem.

___________________________________________________________________________________________________________________

flaga-grecji

GRECJA

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport

WALUTA

Euro

POGODA
Ze względu na typowy dla Grecji klimat śródziemnomorski, na obszarach nizinnych lata są gorące i suche. Ulgę w upale przynoszą morskie bryzy. Pogoda zazwyczaj jest łaskawa. Napływają jednak także fale gorąca, w wyniku których temperatura może wzrosnąć nawet powyżej 40°C. W regionach górskich jest dużo chłodniej i często pada deszcz. Zimy na nizinach są łagodne, rzadko mroźne, ze sporadycznymi opadami śniegu. Natomiast góry zwykle są pokryte śniegiem. Opady deszczu na terenach nizinnych przypadają głównie na okres między wrześniem a marcem.

KUCHNIA
Greckie jedzenie jest wyśmienite, zawsze świeże i dobrze przyrządzone. Tutejsze przystawki, nazywane mezedes to głównie oliwki, jogurt tatziki, pasta z rybiej ikry zmieszanej z tartą bułką, sałatka z bakłażanów, bób w sosie pomidorowym oraz dolmades (liście winogron nadziewane ryżem i przyprawami).Typowa grecka sałatka, popularna również w Polsce, składa się z pomidorów, oliwek i sera feta. Dużą popularnością cieszy się także sałatka z ośmiornicy i sałatka z tuńczyka. Najbardziej znane greckie danie główne to tzw. moussaka ? mielone mięso, bakłażany i pomidory z sosem beszamelowym i polewą serową.Do najbardziej znanych greckich deserów należy jogurt z miodem, często z orzechami włoskimi, oraz dwa rodzaje halva. Halva tis Rinas to ciastka z kaszy manny, a halva tou bakali to tradycyjna chałwa przygotowana z mąki, pasty sezamowej z masłem, oliwy, miodu i orzechów laskowych. Amatorzy potraw z ryb z pewnością wybiorą się w Grecji do jednej z rybnych restauracji. Lokale tego typu są niestety dość drogie, ale wrażenia kulinarne w pełni rekompensują wydatek!

___________________________________________________________________________________________________________________

flaga-bosni-i-hercegowiny

BOŚNIA I HRCEGOWINA – MEDJUGORIE

DOKUMENTY  – dowód osobisty lub paszport.

WALUTA

W Medjugorie obowiązują trzy waluty: euro, kuny, marka kowertywilna.

ZALECAMY POSIADANIE EURO

– W MEDJUGORJE, MOSTARZE OBOWIĄZUJĄCĄ WALUTĄ JEST EURO.

 W Chorwacji płaci się kunami, jedynie w większych miastach typu Dubrownik akceptują też euro.- akceptowana jest większość kart płatniczych, dotyczy to większych placówek handlowych, sklepów, restauracji,  stacji benzynowych, hoteli, itp.  Na promenadzie w Makarskiej – jest kilka kantorów i można bezprowizyjnie wymienić walutę euro na kuny, po kursie korzystniejszym niż w Polsce.

POGODA
Na klimat Hercegowiny wpływa bliskość morza, ukształtowanie terenu i wysokość nad poziomem morza.
Medziugorje znajduje się w tej części Hercegowiny, gdzie panuje klimat śródziemnomorski z łagodnymi zimami, ciepłymi latami i obfitymi opadami deszczu w zimie.Największe opady w Hercegowinie notowane są jesienią, ale również na wiosnę. Największa ilość opadów spada w listopadzie i grudniu.Jeżeli chodzi o wiatry najczęściej spotykane są wiatry północne i północno-wschodnie. Ludzie nazwali je “północ” lub “bura”. Ten suchy wiatr najczęściej wieje zimą, praktycznie co drugi dzień.W Hercegowinie wieje również inny rodzaj wiatru, również bardzo wyraźny – jugo- tzn. południe [podobny do halnego]. Wieje od strony Adriatyku, najbardziej wyraźny jest jesienią i na wiosnę. Jest bardzo wilgotny i jesienią jest zwiastunem obfitych deszczów. Jest to bardzo porywisty wiatr, wieje kilka dni i ustaje po ulewie.

KUCHNIA

Przede wszystkim jest efektem połączenia wielu kultur, chociaż dominującym czynnikiem są tu wpływy tureckie. Kilkuwiekowe panowanie na tych terenach Imperium Osmańskiego uwidoczniło się nie tylko w składzie etnicznym oraz architekturze, ale także właśnie w jedzeniu.
Jak smakuje Bośnia i Hercegowina? Na pewno orientalnie. Królują przede wszystkim ćevapčići, czyli czyli grillowane paluszki z mielonego wieprzowego, wołowego lub cielęcego mięsa w chlebku typu pita, podawane z pokrojoną cebulką. Do tego zwykle dodawany jest kajmak, czyli gotowany krem z mleka o lekko kwaskowym smaku. Zajadają się tym wszyscy bez wyjątku,
Miód, orzechy i niesamowicie słodki syrop to składniki podobnego nieco do francuskiego, wielowarstwowego ciasta zwanego baklavą. Kto raz jej spróbuje, na pewno zakocha się w niej na zabój, choć niektórych ta słodycz przyprawia o mdłości. Jeżeli jednak połączymy ją z gorzką i niezwykle mocną bośniacką kawą, balans zostanie zachowany.

___________________________________________________________________________________________________________________

flaga-chorwacji

CHORWACJA

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport

WALUTA – KUNA CHORWACKA
przelicznik : 1 kuna : ok. 0,60 gr  –  100 kun – ok. 60zł

Można  zabrać ze sobą Euro – i wymieniać w kantorach chorwackich na kuny.

1 euro = ok. 7.49 kun

POGODA
Chorwacja jest podzielona na dwie główne strefy klimatyczne: kontynentalna i śródziemnomorska. Jak wszędzie na świecie tak i w Chorwacji klimat jest uwarunkowany przez ukształtowanie terenu.

 Klimat śródziemnomorski

Wybrzeże i wyspy od Istrii i Kvarneru na północy aż do Dubrownika to łagodny klimat śródziemnomorski. Chociaż daje się zauważyć wyraźną różnicę pomiędzy północą a południem gdzie średnia temperatura jest o kilka stopni wyższa (na południu). Latem średnia temperatura wynosi od 24°C do 26°C. Zimą temperatury wynoszą od  2°C na północy do 9°C na południu. Najbardziej słonecznym miejscem w Chorwacji jest wyspa Hvar. Słońce świeci tam przez 2700 godzin w roku. Chociaż nie tylko wyspy mogą się poszczycić taką ilością słonecznych dni w roku. Nadbrzeżne miasta, szczególnie w Dalmacji też maja niewiele mniej dni słonecznych w roku. Split, Vela Luka(na wyspie Korcula) oraz Dubrovnik to następne w kolejności miejsca z największą ilością słońca.

Klimat kontynentalny

W wnętrze terytorium Chorwacji jest oddzielone od wybrzeża pasmem gór Dynarskich. pasmo gór znajduje się w odległości od kilkudziesięciu km od linii brzegowej aż do prawie samego brzegu. Im dalej na południowy wschód tym pasmo górskie zbliża się coraz bardziej do wybrzeża.  Z tego powodu klimat znacznie różni się od tego na wybrzeżu.Zimy są tu chłodne tak jak w Polsce. Średnia temperatura stycznia wacha się pomiędzy 0°C a -2°C podczas gdy w lipcu średnia temperatura wynosi 22°C .

KUCHNIA
Oprócz standardowej kuchni europejskiej Chorwacja oferuje również wspaniałe dania regionalne i specjały: z dań zimnych słynny “pršut” dalmatyński lub istryjski (szynka wędzona), ser “paški” lub “lički” (z wyspy Pag lub z regionu Lika), ser owczy, “kulen” slawoński (rodzaj pikantnej wędliny), znakomite samoborskie lub zagorskie “češnjovke” (kiełbasy czosnkowe), twaróg ze śmietaną itp.Oferta dań głównych zależy od regionu w jakim się wypoczywa. W Dalmacji i na Primorju, na wyspach i na Istrii preferuje się dania rybne lub dania z owoców morza, z dań mięsnych zaś – “pašticadę” lub gotowane mięso jagnięcia.W kontynentalnej części Chorwacji oferta dań mięsnych jest raczej bogata, a specjalności to: indyk z “mlinci” (rodzaj blin), jagnię pieczone, pieczone młode prosię, gotowane lub smażone “štrukle”. Z ciast, oprócz “štrukli”, warto wspomnieć “orehnjačę”, “makovniačę”, strudel z serem lub z różnymi owocami.Istnieje wielowiekowa tradycja uprawy winorośli i produkcja win wysokiej jakości przez chorwackich producentów wina, zarówno w kontynentalnej części Chorwacji, jak i na Primorju i w Dalmacji.