MEDJUGORIE

BOŚNIA I HRCEGOWINA – MEDJUGORIE

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport.

WALUTA

W Medjugorie obowiązują trzy waluty: euro, kuny, marka kowertywilna.

ZALECAMY POSIADANIE EURO

– W MEDJUGORJE, MOSTARZE OBOWIĄZUJĄCĄ WALUTĄ JEST EURO.

W Chorwacji płaci się kunami, jedynie w większych miastach typu Dubrownik akceptują też euro.- akceptowana jest większość kart płatniczych, dotyczy to większych placówek handlowych, sklepów, restauracji, stacji benzynowych, hoteli, itp. Na promenadzie w Makarskiej – jest kilka kantorów i można bezprowizyjnie wymienić walutę euro na kuny, po kursie korzystniejszym niż w Polsce.

POGODA
Na klimat Hercegowiny wpływa bliskość morza, ukształtowanie terenu i wysokość nad poziomem morza.
Medziugorje znajduje się w tej części Hercegowiny, gdzie panuje klimat śródziemnomorski z łagodnymi zimami, ciepłymi latami i obfitymi opadami deszczu w zimie.Największe opady w Hercegowinie notowane są jesienią, ale również na wiosnę. Największa ilość opadów spada w listopadzie i grudniu.Jeżeli chodzi o wiatry najczęściej spotykane są wiatry północne i północno-wschodnie. Ludzie nazwali je „północ” lub „bura”. Ten suchy wiatr najczęściej wieje zimą, praktycznie co drugi dzień.W Hercegowinie wieje również inny rodzaj wiatru, również bardzo wyraźny – jugo- tzn. południe [podobny do halnego]. Wieje od strony Adriatyku, najbardziej wyraźny jest jesienią i na wiosnę. Jest bardzo wilgotny i jesienią jest zwiastunem obfitych deszczów. Jest to bardzo porywisty wiatr, wieje kilka dni i ustaje po ulewie.

KUCHNIA

Przede wszystkim jest efektem połączenia wielu kultur, chociaż dominującym czynnikiem są tu wpływy tureckie. Kilkuwiekowe panowanie na tych terenach Imperium Osmańskiego uwidoczniło się nie tylko w składzie etnicznym oraz architekturze, ale także właśnie w jedzeniu.
Jak smakuje Bośnia i Hercegowina? Na pewno orientalnie. Królują przede wszystkim ćevapčići, czyli czyli grillowane paluszki z mielonego wieprzowego, wołowego lub cielęcego mięsa w chlebku typu pita, podawane z pokrojoną cebulką. Do tego zwykle dodawany jest kajmak, czyli gotowany krem z mleka o lekko kwaskowym smaku. Zajadają się tym wszyscy bez wyjątku,
Miód, orzechy i niesamowicie słodki syrop to składniki podobnego nieco do francuskiego, wielowarstwowego ciasta zwanego baklavą. Kto raz jej spróbuje, na pewno zakocha się w niej na zabój, choć niektórych ta słodycz przyprawia o mdłości. Jeżeli jednak połączymy ją z gorzką i niezwykle mocną bośniacką kawą, balans zostanie zachowany.

«