GRECJA

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport

WALUTA Euro

POGODA
Ze względu na typowy dla Grecji klimat śródziemnomorski, na obszarach nizinnych lata są gorące i suche. Ulgę w upale przynoszą morskie bryzy. Pogoda zazwyczaj jest łaskawa. Napływają jednak także fale gorąca, w wyniku których temperatura może wzrosnąć nawet powyżej 40°C. W regionach górskich jest dużo chłodniej i często pada deszcz. Zimy na nizinach są łagodne, rzadko mroźne, ze sporadycznymi opadami śniegu. Natomiast góry zwykle są pokryte śniegiem. Opady deszczu na terenach nizinnych przypadają głównie na okres między wrześniem a marcem.

KUCHNIA
Greckie jedzenie jest wyśmienite, zawsze świeże i dobrze przyrządzone. Tutejsze przystawki, nazywane mezedes to głównie oliwki, jogurt tatziki, pasta z rybiej ikry zmieszanej z tartą bułką, sałatka z bakłażanów, bób w sosie pomidorowym oraz dolmades (liście winogron nadziewane ryżem i przyprawami).Typowa grecka sałatka, popularna również w Polsce, składa się z pomidorów, oliwek i sera feta. Dużą popularnością cieszy się także sałatka z ośmiornicy i sałatka z tuńczyka. Najbardziej znane greckie danie główne to tzw. moussaka ? mielone mięso, bakłażany i pomidory z sosem beszamelowym i polewą serową.Do najbardziej znanych greckich deserów należy jogurt z miodem, często z orzechami włoskimi, oraz dwa rodzaje halva. Halva tis Rinas to ciastka z kaszy manny, a halva tou bakali to tradycyjna chałwa przygotowana z mąki, pasty sezamowej z masłem, oliwy, miodu i orzechów laskowych. Amatorzy potraw z ryb z pewnością wybiorą się w Grecji do jednej z rybnych restauracji. Lokale tego typu są niestety dość drogie, ale wrażenia kulinarne w pełni rekompensują wydatek!

«